Muntii Nemira, modesti ca inaltime (doar trei varfuri depasesc altitudinea de 1600 m), ascunsi in Carpatii Orientali intre muntii Ciucului si ai Vrancei, sunt mai putin cunoscuti si frecventati de catre drumeti decat alti munti din tara, dar ei prezinta un interes deosebit si credem ca valoarea lor turistica va fi pusa in evidenta in anii ce urmeaza.
In muntii Nemira, potentialul turistic este exprimat prin elemente deosebite de peisaj geografic, rezervatii naturale si monumente ale naturii, izvoare minerale cu o compozitie foarte variata si elemente antropice (obiective turistice, culturale, de arta populara), toate de mare importanta. Obiective turistice sunt usor accesibile de pe traseele de picior, de pe soselele modernizate sau de pe drumurile forestiere.
 TRASEE TURISTICE
In prezentul site voi dezvolta doar traseele turistice ce au ca puncte de plecare si sosire statiunea Slanic Moldova urmand ca pe viitor sa continuam si cu detalierea altor trasee din Muntii Nemira.
Desi traseele turistice sunt marcate, deseori, marcajele se urmaresc greu, sunt aplicate numai intr-un sens ori au disparut pe mari distante datorita exploatarii lemnului din padure iar stalpii indicatori cu sageti sunt inexistenti. Acesti munti sunt mai putin umblati de turisti si informatii asupra locurilor strabatute se pot obtine doar de la stane sau cabane forestiere (dar si aici muncitorii forestieri vin deseori din alte zone si cunosc prea putin imprejurimile).
Diferenta de nivel pentru ficare traseu turistic este determinata intre altitudinea maxima si altitudinea minima a traseului, iar timpul de parcurgere este stabilit pentru un turist cu resurse fizice modeste.
Sursa: colectia Muntii Nostri, nr. 29
Muntii Nemira, autor Mihail Albota
Editura Sport-Turism, 1983
|